TBE i vores område

Den farlige sygdom TBE (Tick Borne Encephalitis) har bredt sig til vores område, hvor den nu officielt er konstateret flere gange. Der har også været et bekræftet tilfælde i Vinderød ved Frederiksværk.

I 2008, 2009 og 2011 var der tilfælde i Tokkekøb Hegn, mellem Hillerød og Birkerød. På Bornholm har den været kendt i mange år. Den er udbredt i Sverige og i Østeuropa.

TBE, også kaldet centraleuropæisk hjernebetændelse, skyldes en virus, der overføres til mennesker via bid fra skovflåter. Flåterne findes især fra maj til oktober med højsæson for at blive smittet fra juli til september.

Ca. 25 % af TBE-smittede får klinisk sygdom (“sommerinfluenza”), og ca. 25 % af disse udvikler sig til hjernebetændelse (encephalitis). Omkring 30 % af indlagte TBE-patienter kan få årelange følgevirkninger såsom lammelser af arm, neuropsykiatriske forandringer eller indlæringsvanskeligheder, oplyser Statens Seruminstitut på deres hjemmeside.

Flåter kan også overføre andre sygdomme, f.eks. den mere kendte Borrelia, som skyldes en bakterie. I modsætning til Borrelia overføres TBE-virus meget hurtigt fra flåt til menneske. Så det er vigtigt at fjerne eventuelle flåter så hurtigt som mulig.

Der findes en vaccine mod TBE.